Borovnice, temno modri zaklad zdravja

Poletje poleg visokih temperatur, morja in oddiha prinaša tudi bogat izbor svežega sadja in zelenjave, med katerega prav gotovo uvrščamo tudi borovnice.

Poznamo ogromno vrst borovnic, v našem prostoru pa jih najpogosteje poznamo kot gozdne in ameriške.

Gozdne borovnice

Gozdne borovnice najbolje uspevajo v vlažnejših gozdovih, za katere so značilna humozna tla. Samo rastje ima obliko močno razvejanega in do 40 cm visokega grma s pokončnimi zelenimi vejami, ki rastejo pod ostrim kotom. Plodovi na manjši nadmorski višini dozorijo že junija in julija, višje pa jih lahko najdemo tudi v avgustu. So temno modre barve in kiselkasto-sladki, z močno aromo, njihova velikost pa se razlikuje glede na to, koliko sonca in vlage dobijo – običajno so tako veliki kot grah, včasih pa naletimo tudi na take, ki nas spominjajo na ribez.

Zaradi nizke rasti in običajno višjih terenov nam nabiranje lahko vzame kar nekaj truda in časa, ki pa sta kaj kmalu poplačana – borovnice so namreč zelo zdrav in okusen sadež.

Vsebujejo ogromno antioksidantov in hranilnih snovi, ki pripomorejo k zmanjšanju tveganja za nastanek raka, razvoj bolezni in ožilja, pozitivno pa vplivajo tudi na našo kožo, saj preprečujejo njeno staranje. Pozitivni učinki se odražajo tudi v primeru vnetij, ob strjevanju krvi ipd. Ob zaprtju in diareji si lahko pomagate tudi s posušenimi borovnicami, ki jih žvečite ali pa iz njih naredite prevretek oz. čaj. Slednji pomaga tudi, če vam primanjkuje vitamina C.

Ameriške borovnice

Ameriške borovnice se od navadnih razlikujejo glede na rast, velikost, barvo in okus.

Sadimo jih umetno, v primerno rahli in kisli zemlji, v sadilnih jamah, na prostoru, ki omogoča dovolj svetlobe. Zrastejo lahko tudi do dva metra, njihovo meso pa je za razliko od vijolične barve gozdnih borovnic zeleno in manj aromatično. Razlika je tudi v sami velikosti – ameriške borovnice so vsaj enkrat večje od gozdnih. Medtem ko so gozdne borovnice zrele že junija in so vsaj v nižjih predelih omejene na rast nekje do konca julija, ameriške borovnice uspevajo še pozno poleti.

Tako kot gozdne borovnice tudi ameriške prinašajo veliko pozitivnih učinkov na zdravje – urejajo prebavo, vrednost sladkorja v krvi, lajšajo težave pri ledvičnih kamnih in različnih vnetjih, svež sok pa je odlično razkužilo za ustno votlino in grlo.

Ker so tako gozdne kot tudi ameriške borovnice nizkokalorično sadje, so primerne tudi za sladkorne bolnike.

Kako pa si lahko borovnice privoščimo?

Najbolj zdrave so sveže, za osvežitev pa se priležejo tudi z jogurtom, kot sladoled ali v smutiju. Za potrebe sladic in napitkov jih lahko brez problema zamrznete in uporabite še kasneje, kot samostojna jed »na žlico« pa so odmrznjene za nekatere nekoliko pregrenke.

Mi smo se tokrat posladkali kar z borovničevim sladoledom. Recept je sila preprost: zamrznete dve banani, ki jih narežete na manjše koščke, nato pa dodate sveže ali zamrznjene borovnice in vse skupaj premešate s paličnim mešalnikom. V kolikor vidite, da palični mešalnik tolikšnega napora ne zmore, dodajte še kanček jogurta ali rastlinskega mleka – preprost sladoled bo idealna osvežitev za vse, ki imate radi kiselkast okus in manj sladke sladice!

22 marca, 2022 21:04

165 vseh ogledov, 0 danes