Kako začeti s prenovo stanovanja / hiše

Ko razmišljamo o prenovi stanovanja oz. hiše in se zanjo tudi odločimo, se lahko znajdemo v težavah, če se renovacije ne lotimo na pravi način. Ponujamo vam dobre nasvete le v nekaj korakih in tako bo prenova potekala gladko in brez zapletov.

Proračun

Zagotovo vam bo največjo težavo delal prav proračun, ste si ga zastavili pred prenovo stanovanja oz. hiše, zato te besede ne moremo dovolj poudariti! Proračun je nekaj, s čimer se boste skozi celotno prenovo največ ukvarjali, zato je priporočljivo, da se nanj na začetku zelo dobro pripravite. Zberite čim več informacij, pogovorite se s prijatelji in znanci, ki so že šli skozi proces prenove hiše oz. stanovanja, oglejte ter pozanimaje se o vseh cenah materialov in del ter si naredite okviren proračun, ki ga nujno preverite še pri izvajalcih. Zraven upoštevajte, da se pri prenovi starega stanovanja ali hiše vedno pojavijo še neizogibne težave, katere vas bodo negativno presenetile, a vseeno manj, če boste imeli tudi za le-te na strani nekaj denarja. Držite se okvirnega proračuna in ga, če se le da, ne povečujte.

Pravi izvajalci

Poiščite si pravega izvajalca. S tem se boste lahko držali tudi časovnih okvirov, ki ste si jih zadali. Zagotovo bo prenova manj stresna, če dela ne bodo stala. Pozanimajte se pri znancih, če na ta način še ne boste našli pravega izvajalca, jih lahko poiščete na spletu. Ko se odločite za nekoga, pa vseeno preverite njihovo kompetence.

Bodite realni

Vsaka renovacija se začne s sanjarjenjem in željami, vendar pa je realnost izvedbe nekaj povsem drugega. Glejte, da ne boste kasneje živeli izven svojih možnosti, samo zato, ker ste si izbrali nekaj, kar je resnično presegalo vaše finančne zmožnosti. Če se nečemu res ne morate odreči, poskusite finance pridobiti drugače ali jih oduzeti nekje drugje. Ugotovite ali lahko želena stvar počaka, morda si jo lahko privoščite počasi ali tako, da jo izdelate v več fazah.

Podrobnosti

Ko si naredite večjo celostno sliko, se začnite koncetrirati na podrobnosti. Neizdelane podrobnosti ali slab izgled vas bodo prav tako spravile v slabo voljo, zato si za vsako sobo naredite spisek želja, ki ga izročite izvajalcem, pravtako večkrat preverite izvedbo del.

Zunanji izgled

Ko ste se odločili kakšen bo izgled vašega stanovanja ali hiše in kako bo potekala vaša renovacija ter ste pridobili vse načrte in informacije, se še enkrat pogovorite s svojo družino. Nato pa še s prijatelji in znanci, ki so že šli skozi proces renovacije. Zunanja oseba, ki ni emocionalno vpletena v vašo prenovo, lahko bolj realno oceni vaše načrte. Tako se boste vprašali ali res potrebujete vse, kar ste si zadali.

Ne obžalujte svojih odločitev

Če se boste držali vseh zgornih korakov in nasvetov, verjetno ne boste obžalovali vaših odločitev. Vsekakor pa ne smete kritizirati stvari, ko so že enkrat nameščene in plačane, saj ste se vi odločili zanje, zato si zaupajte skozi celotno prenovo.

Obnavljajte za prihodnost

Držite se klasičnih elementov in pozabite na modo in trende, le-ti se hitro spreminjajo, vi pa sedaj prenavljate za obdobje večih let. Pomislite, kako bodo stvari zgledale čez 20 let, majhnim podrobnostim in opremljanju z dodatki pa se posvetite na kocu in z njimi modernizirajte celoten izgled.

Pogost nadzor nad prenovo

Preverjajte napredek obnove vsak dan! Čeprav bo izvajalec trdil, da je dovolj, če se oglasite enkrat tedensko, vam svetujemo, da to počnete pogosteje. Napake se dogajajo in če jih ne boste odkrili vi, boste živeli z njimi do naslednje prenove.

Zabavajte se

Ni vse tako mračno in naporno. Z dobro organizacijo in sledenjem zgornjih nasvetov, se lahko pri renovaciji hiše ali stanovanja seveda tudi zabavate. Najlepši so dnevi, ko je delo opravljeno in lahko uživate v miru in tišini svojega novo nastajujočega doma.

11 januarja, 2023 17:25

196 vseh ogledov, 1 danes