Nasveti za nabiranje gob ali gobarjenje

Poznate pregovor,  raste kot gobe po dežju. Res je da gobe rastejo po dežju. Splača se odpraviti v gozd, kjer jih z malo sreče in volje tudi vi lahko naberete. Slastni sadeži,  ki nam jih gozd ponuja, nam ne dajo samo okusnega kosila temveč koristijo tudi našemu zdravju. V gozdu se nadihamo svežega zraka, razgibljemo naše telo in si okrepimo duha. Zato veselo pot pod noge, vendar pazljivo izbirajte gobe, ki jih boste kasneje dali na krožnik. Nabirajte samo tiste za katere ste sigurni da so užitne.

Gobe ali glive so rastline, ki nimajo klorofila, hranijo pa se zajedavsko ali pa so gniloživke. Gobe večinoma rastejo poleti in jeseni ko je vlage in toplote dovolj. Poznamo kar sedemdeset tisoč vrst gob. Nekatere vrste rastejo v iglastih gozdovih, druge v listnatih, spet tretje pa v mešanih gozdovih. Poznamo pa tudi gobe, ki rastejo na travniku, polju, sadovnjaku, pa tudi take, ki rastejo na vrtovih.

Na nabiranje gob morate biti pripravljeni, predvsem če ste šele začeli gobariti. Dobro je imeti pri sebi  knjižico o gobah ali pa s seboj vzemite prijatelja ki ima že izkušnje z gobarjenjem. Hitro se lahko zgodi da poberete gobo, ki je vaš želodec ne bo vesel ali pa se z njo lahko celo zastrupite. Previdni bodite pri nabiranju in uživanju gob saj z njimi ne gre pretiravati. Gobe so težko prebavljive, zato se jedo kot priloga ali pa se uporabijo kot začimba. Gobe so najboljše sveže, na hladnem jih lahko hranimo največ tri dni, lahko pa takoj sveže narežemo in jih zmrznemo.

Ko se odpravite v gozd, vedite da ste tam le gost. Gobe nabirajte previdno, s spoštovanjem do narave, ki nam je to dala. Nikoli ne brcajte ali uničujte neužitnih gob, kajti tudi te so zelo pomembne pri vzpostavljanju ravnovesja v gozdu. Nikoli ne plašite živali, avto pustite ob robu gozda, in se do kraja kjer boste nabirali sprehodite. Pazite na gozdno podrast, nikoli je ne uničujte, gobe pa grobo očistite na mestu kjer ste jih  našli. Nabrane gobe vedno polagajte v košaro, nikoli v plastično vrečko. Sprehodi po naših čudovitih gozdovih so prijetni če pa mimogrede naberemo še gobe, je pa užitek še toliko večji.

10 junija, 2023 16:05

63 vseh ogledov, 0 danes